And that’s how the summer rolls

Jeigu žinojot, kad yra skirtumas tarp spring rolls ir summer rolls, tai pagarba jums už jūsų dėmesį detalėms, kai tuo tarpu aš, nors sėkmingai esu kapojus tiek tuos, tiek kitus, į pavadinimus niekad pernelyg neįsigilinau. Iki tol, kol gavau Kalėdoms savo not so secret crush Ramsay’aus Southeast Asia, tada prikaupiau namie pusę spintelės visokių nesąmonių, kaip kad galangalas, tamarindų pasta ar tailandietiškas bazilikas, o tada dar po pusmečio prisiruošiau ką nors iš jos pagaminti. Turbūt ta proga, kad atogrąžų klimatas pagaliau susiprato ateiti į Lietuvą.

foto_temp95

 Vietnamietiški vasariniai suktinukai

Priešingai nei su dauguma čia publikuojamų receptų, su šituo taip yra ką paveikt. Ypač kai ryžių lapeliai nėra itin tvirti ir su jais bet ko daryti negalima: per ilgai pamirks – pliš, susilies su kitais – pliš, šiaip nekantriai truktelsit – irgi pliš; žodžiu, turbūt aišku, kad čia geriau kantriai ir švelniai, kad paskui būtų gerai.

O pradedam tai nuo mėsos. Nors ne, jei naudosit šaldytas krevetes, tada nuo jų: paimam saują virtų krevečių ir įtaisom jas atitirpinėti į mikrobangę, o jei kamabrio sąlygomis – šitą žingsnį atliekam bent 12 valandų iki gaminimo.

Kai jau krevečių atitirpinimas eina į pabaigą, susipjaustom kiaulienos nugarinę ne storesnėmis nei 1cm juostelėmis ir sumaišom jas dubenėlyje su pora šaukštų sezamo aliejaus, šaukštu penkių prieskonių mišinio, šiek tiek pasūdom ir papipirinam, dar kartą išmaišom ir kraustom į per tą laiką gerai įkaitintą keptuvę. Maišant pakepam taip apie penkias minutes, kol iškepa ir jei pasiseks, net kiek apskrunda (bet nebūtinai). Traukiam lauk ilsėtis.

Užsiimam daržovėm: imam saują-dvi salotų ir saują šviežios kalendros, galima įmaišyti ir kokį svogūno laišką, o dar geriau – laiškinio česnako bent kelis stiebelius, ir viską taip apysmulkiai supjaustom. Pasidarom užpilą iš šaukšto žaliųjų citrinų sulčių, šaukšto žuvies padažo, šaukšto ryžių acto ir šaukšto cukraus pudros, jį gerai išmaišom, kol pudra ištirps ir sumaišom su visom salotom ir žalumynais.

Tada truputį atidedam viską į šalį ir užsiimam padažu. Jam nedideliame puode sumaišom šaukštelį sambal oelek pastos (ją sudaro du ingredientai: čili pipirai ir česnakai, tai tiesiog pastą naudoti man pasirodė patogiau, bet šiaip tai imkit vieną čilį ir česnako skiltelę), tris šaukštus hoisin padažo, du šaukštus žuvies padažo, šaukštą cukraus pudros, du šaukštus žemės riešutų sviesto (ne Nutellos, o to normalaus, sūraus :)), penkis šaukštus kokosų pieno, šaukštą tamarindų pastos (šitos Vilniuj nebežinau, kur gauti, kai užsidarė “Skonio studija”, bet esu mačius IKI pačių tamarindų, arba, kadangi iš esmės ji duoda rūgštų skonį, bandyčiau keisti pora šaukštu žalių citrinų sulčių), 100ml vandens ir šaukšto sojos padažo. Viską išmaišom, užvirinam ir kaitinam ant nedidelės ugnies apie 10-15 minučių, kol padažo sumažės maždaug perpus, po to nukeliam pravėsti.

O jei esat tikri savo multitaskingo įgūdžiais, galit bandyt ir suktinukus susimontuot, kol verda padažas. Vienok, jei užsiimat jais pirmą kartą, taip rizikuoti nerekomenduoju.

Suktinukų montavimui svarbu pasiruošti tinkamą aplinką. Iš kairės į dešinę, kiek toliau nuo savęs, bet dar per rankos atstumą joje reiktų susidėti: sausus ryžių lapelius, pusgilę lėkštę su vandeniu, ne mažesnio skersmens, nei patys lapeliai; salotas, kiaulieną, krevetes. Prieš save pasiliekam švarų plotą vyniojimui, o dar kur nors netoli – lėkštę gataviems suktinukams. Didelę, nes jie ten turės tilpti nesiliesdami vienas prie kito, kitaip lips ir pliš.

Lapelį merkiam į vandenį, kai suminkštėja – traukiam ir dedam prieš save. Per 3-4cm nuo tolimiausio krašto pailga krūvele dedam porą šaukštų salotų. Užlenkiam tolimąjį kraštą virš jų, užlankstom į vidų šonus, kaip kad lietinių. Ant užlenktos dalies dedam kelis gabalėlius kiaulienos ir porą-trejetą krevečių ir užvyniojam suktinuką iki galo.

Dedam gatavą suktinuką į lėkštę ir kartojam montavimą su visais suktinukais, o pabaigę visus – valgom sočiai pasimirkydami į padažą. Dešimties suktinukų užteks dviems žmonėms pavalgyti su galimybe sugrįžti pakartojimo, o šiaip pavalgytų ir trys.

———————–

Naudota (1o suktinukų):

– pakuotė (10 vnt) ryžių lapelių

– sauja (apie 60g) šaldytų krevečių

Kiauliena:

– 300g kiaulienos nugarinės

– 2 šaukštai sezamų aliejaus

– šaukštas penkių prieskonių mišinio

– druskos ir pipirų

Salotos:

– dvi saujos salotų

– sauja šviežios kalendros

– keli stiebeliai laiškinio česnako

– šaukštas žaliųjų citrinų sulčių

– šaukštas žuvies padažo

– šaukštas ryžių acto

– šaukštas cukraus pudros

Padažas:

– šaukštelis sambal oelek pastos

– 3 šaukštai hoisin padažo

– 2 šaukštai žuvies padažo

– šaukštas cukraus pudros

– 2 šaukštai žemės riešutų sviesto

– 5 šaukštai kokosų pieno

– 100ml vandens

– šaukštas sojos padažo

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo aštriau, tuo geriau, link Azijos ir priskirtas tokioms žymoms: , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s