Žiedinio kopūsto pica

Jeigu nuspręsčiau imt nevalgyt mėsos, miltų ar dar kaip nors save labai riboti, be žiedinio kopūsto akivaizdžiai neišgyvenčiau. Kiek skeptiškai žiūrėdavau į internetų siūlymus jį naudoti vietoj ryžių ar kuskuso – aha, galvodavau, vargšai, nu kai laikotės kvailų dietų, tai ir valgot visokias nesąmones; apie tokį dalyką, kaip picos pagrindas iš kopūsto nebūčiau ir sapne drįsus sapnuot.

Vienok, kad ir koks chrestomatinis ir vaikystės nostalgijas keliantis patiekalas būtų virtas ir apkeptas kalafioras, ateina etapas, kai norisi santykius su juo perkelti į naują lygmenį. Pirma stadija buvo puikusis kepsnys, o antrojoje kažkaip nesinorėjo wusinti  ir ėmiausi picos. O išvados  – ne, picos tešlos neprimena, bet taip, tikrai skanu, įdomu ir itin lengvai pagaminama bei taip pat universalu, kaip ir pica tuo atžvilgiu, kad ant viršaus galima dėti praktiškai bele ką.

IMG_6232-001

Žiedinio kopūsto pica

Pagrindui žiedinį kopūstą nupjaustom žiedynais nuo kopūstkočio. Skirtingai nei verdant, čia koto dalį galima palikti ir ilgesnę, nes vis tiek viską reikės susmulkinti; žiedynus galite palikti ir stambesnius, svarbu, jie po to jums tiptų į kombainą. Smulkinti, kaip jau supratot, geriausia kombaine, nes tekstūros reikia kuo smulkesnės – maždaug kaip kuskuso.

Sumaltą kopūstą kišam į mikrobangę arba pilam į verdantį vandenį. Mikrobangėje pilnu galingumu jį gaminam apie 8 minutes; vandenyje gali reikti pavirti kiek ilgiau, kol išvirs. Jei virėte puode – po to kuo geriau nukoškite, dar ir pakaitinkite grąžinę ant ugnies, kaip bulves, kad nugaruotų vandens likutis. Po to galima perdėti į vėsesnį indą ar paskleisti ant pjaustymo lentelės ir palikti pravėsti.

Kol kopūstas vėsta, pasigalvojam, ką dėsim ant viršaus. Aš kiek bijojau, kad patiekalas pasirodys pernelyg vegetariškas, tad išsitraukiau gabalėlį šoninės ir jį smulkiai supjaustytą paskrudinau kartu su stambesniu šalotiniu svogūnu. Dėl įdaro rekomendacija būtų iš esmės tik tokia, kad šita pica keps trumpiau nei standartinė, tad viską reiktų naudoti arba tokio, kas iškepa per 5 minutes, arba apkepti/apvirti prieš dedant ant picos; va dėl to aš tą svogūną ir apkepiau. O jei laikysitės šito principo – dėti gali praktiškai viską. Ar nedėti, o kepti tik su sūriu ir padažu🙂

Į pravėsusį kopūstą beriam smulkiai sukapotų krapų (tiks ir kiti žalumynai ar galima išvis be jų), druskos, pipirų, mušam kiaušinį ir gerai išmaišom. Skardą išklojam kepimo popierium, ant jo dedam kopūsto masę ir pirštais ar šaukštu praskleidžiam bei išplojam į 4-5mm storio blyną. Blyną tepam pomidorų padažu, barstom tarkuotu gerai besilydančiu sūriu, ant viršaus dedam įdarą ir kišam į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepti užtenka tol, kol išsilydo sūris, apie 5 minutes. Pabaigoje pabarstom picą baziliko lapeliais, pakepam dar pusę minutės ir traukiam lauk. Jei nusiteikę itin sveikuoliškai – valgom su žaliom salotom🙂

IMG_6243-001

————————-

Naudota (2 porcijoms):

– mažas žiedinis kopūstas

– 4-5 šakelės šviežių krapų

– kiaušinis

– 0,5 šaukštelio druskos

– maltų juodųjų pipirų

– 3-4 šaukštai pomidorų padažo

– 50g scamorzos sūrio, bet tiks ir kitas gerai besilydantis

– 50g karštai rūkytos šoninės

– vienas didesnis šalotinis svogūnas

– šviežio baziliko lapeliai

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje žaidimai, žalia žolė ir priskirtas tokioms žymoms: , , , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s