Saulėgrįža

Taip, tai tas puikusis saulėgrįžos-saulėgrąžos pyragas, kurį kepiau žiemą, o aprašyt pagaliau prisiruošiau atitinkama proga vasarą. Norėčiau sakyt, kad nepraėjo nė pusė metų, bet va kaip nutiko. Ir dar schemutė irgi tokia ne itin grabi, tai jei kas bus labai neaišku, sakykit, bandysiu tobulint 🙂

 IMG_2025

Pyragas-saulėgrąža

Tešlai dubenyje išmaišom miltus su druska, pilam aliejų ir baltą vyną ir gerai perminkom rankomis ar kombainu iki vientiso gabalo. Gabalą vyniojam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą, kol pasiruošim įdarus.

Įdarus bandžiau du, špinatų ir grybų – abu vegetariški, nes tuo pačiu buvo ir kūčios, o ir šiaip identiški, tik į vieną ėjo špinatai, į kitą toks pats kiekis grybų. Tad dalį grybų ar špinatų drąsiai būtų galima keisti ir kokiu smulkiai pjaustytu kumpiu ar krevetėmis, gal tik prieskonius pasikoregavus. Įdarui dubenyje sumaišom rikotos sūrį su smulkiai tarkuotu kietuoju, mušam kiaušinį, beriam druską ir pipirus ir labai gerai išmaišom. Dalinam masę per pusę į antrą dubenį. Į pirmąjį dedam atitirpintus ir gerai nusunktus špinatus, į antrą smulkiai sukapotus ir gerai nusunktus pievagrybius. Grybus geriau susismulkinti iš anksto, kad spėtų pastovėti ir paleisti sultis, kitaip įdaras išeina labai šlapias. Jei ir sumaišius atrodys, kad per šlapias, galima įmaišyti džiūvėsėlių.

Pyrago montavimas vyksta taip: pasidalinam tešlą į keturias lygias dalis ir kiekvieną iškočiojam į maždaug 30cm skersmens apskritimą. Būtų gerai kuo taisyklingesnį, tad jei ima plyšinėti, geriau perkočioti, ar jei jau visai nesigauna – darom kiek mažesnį. Tuos, kurie pavyko didesni, tvirtesni ir gražesni, paliekam viršui. O mažesnius klojam ant kepimo popierium ištiestos skardos ir kiekvieną montuojam kaip parodyta schemutėje, tai yra:

paspaudus atsidarys didesnis

1) sudedam dalį įdaro į apvalų kauburėlį pačiame viduryje. Nuo jo per porą centimetrų sudedam įdarom juostą per visą pyrago perimetrą, vėlgi paliekant porą cm nuo krašto. Pavilgom neuždengtus tešlos plotus vandeniu.

2) dedam viršui paliktą apskritimą ant viršaus. Iš pradžių labai gerai apspaudžiam aplink vidurinį kauburėlį, tada kraštus. Pasiimam šakutę ir dar kartą gerai apspaudžiam visą pakraštį, o vidurinę dalį lengvai subadom. Aštriu peiliu įpjaunam išorinę dalį kas maždaug 4cm. Įpjovos turi eiti iki ne iki pat įdaro viduryje, o iki tos dalies, kur dar be įdaro.

3) kiekvieną “žiedlapį“ atsargiai pasukam 90 laipsnių kampu ir pastatom taip persuktą šonu. Taip kartojam su visais ta pačia kryptimi. Viršutinę “žiedlapio“ dalį galima kiek praskėsti pirštais, kad geriau remtųsi į kitus ir tvirčiau laikytųsi. Sumontuotus pyragus kepam 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

————————-

Naudota (dviems pyragams; eigu kepsite vieną, visus kiekius reikia dalinti per pusę, išskyrus špinatus ar pievagrybius):

Tešlai:

– 1 kg miltų

– 180ml alyvuogių aliejaus

– 400ml sauso balto vyno

– 3 šaukšteliai druskos

Įdarams:

– 700g rikotos sūrio

– 2 kiaušiniai

– 200g tarkuoto kietojo sūrio (naudojau lietuvišką, nors aišku, koks parmezanas būtų kur kas tobuliau)

– druskos, pipirų pagal skonį; jei reikia

– džiūvėsėlių

– pirmam įdarui: 400g šaldytų špinatų

– antram įdarui: 400g rudųjų pievagrybių

Įrašas paskelbtas temoje pavakarojimams, šventės, žaidimai ir pažymėtas , , , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

Parašykite komentarą