Sluoksniai vėl madingi

Tik šįkart mados vėjas užpūtė juos ne į mano spintą, o į virtuvę – kaip tik iškylų sezono pradžiai. Na, pagal populiarų supratimą, nes šiaip jau pasitaiko dešreles kept ir prie -11, bet vis tiek taip darom kiek rečiau nei šiltuoju metų laiku.

Tai vat noriu jus supažindinti su nauju mėgstamiausiu mano sumuštiniu. Į jį telpa daug daržovių, jame suderinta daug įvairių skonių, atrodo neįprastai, bet gražiai, su ryškiaspalviais akcentais – nėra ko nemėgti🙂

 

Sluoksniuotas iškylų sumuštinis

Sumuštiniui reikia viso sveiko kepalo duonos – aha, tai gal šitoj vietoj turėčiau patikslinti, kad techniškai sumuštinis gausis ne vienas, o taip maždaug keturiems žmonėms. Kepalas geriausia kad būtų apvalus, tvirta plutele – puikiai tinka itališka ar prancūziška prekybcentriuose vadinama duona, tik tokios jau reikia ieškoti didesnėse parduotuvėse, kuriose ta duona ir kepama.

Pradedam nuo to, kad įkaitinam orkaitės grilį ir ant grotelių įtaisom raudoną papriką.

Baklažaną nusilupam ir susipjaustom skersai griežinėliais. Apšlakstom alyvuogių aliejum, pabarstom druska ir pipirais, guldom šalia paprikos.

Cukiniją irgi nusilupam, supjaustom griežinėliais išilgai.

Orkaitės reikia neapleisti, nes po griliu daržovės skrunda gan greitai. Apkepusius baklažaną ir papriką apverčiam – baklažanas turėtų tik paskrusti, o paprikos odelė suanglėti.

Nuluptus ir juostelėmis supjaustytus svogūnus sumetam į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstom cukrum (apie šaukštelį). Ugnis turi būti nelabai kaitri. Kepam svogūnus, kol gražiai karamelizuojasi. Pilam balzamiko actą (apie 3 šaukštus). Uždengiam, leidžiam pasitroškinti bent 10 min., po to nukeliam, pasūdom ir papipirinam.

Nepamirštam baklažano. Neperkepam – kažkuriuo metu kepant svogūnams, baklažaną ištraukiam ir atidedam į šoną.

Papriką apdegusiais šonais traukiam ir dedam į storesnį maišelį, užrišam ir atidedam į šoną.

Lašelis aliejaus į keptuvę ir sudedam cukinijų juosteles (aliejaus saikingai, nes cukinija jį gerai sugeria, kad nebūtų per riebu). Pabarstom druska, pipirais (juodais ir baltais), itališkom žolelėmis, galima aštresniais prieskoniais. Kepam pamaišant, kol gražiai karamelizuojasi.

Iškepus atidedam į šoną. Pasiruošiam kitus ingredientus: plonai susipjaustom kumpį ir fermentinį sūrį. Pasitarkuojam saują kieto avių pieno sūrio.

Traukiam papriką iš maišelio. Apanglėjusi odelė turėtų lengvai nusilupti. Minkštimą supjaustom juostelėmis.

Paimam duoną ir nupjaunam viršų. Atsargiai peiliu įpjaunam minkštimą kvadratukais (reikia stengtis peiliu nepažeisti plutos) ir išimam (jį galima panaudoti džiūvėsėliams).

Pirma dedam karamelizuotus svogūnus. Tada baklažanus. Kumpio eilė. Ant kumpio fermentinis sūris. Paprikos juostelės. Ant jų tarkuotas sūris (jo ne per daug, nes jis stipraus skonio). Cukinijų eilė.

Duonos „dangtelį“ patepam švelniu lydytu sūreliu – jis priklijuos „dangtį“ prie viso sumuštinio.

Užvožiam viršų ir suvyniojam į foliją. Dedam tarp dviejų lentų ir paslegiam ~5-7kg (didelis vandens butelis) ir paliekam šaltai (balkone) per naktį (min 8val.).

Kitą dieną vyniojam lauk, pjaustom skersai ir valgom.

—————–

Naudota:

– kepalas šviesios prancūziškos duonos

– pusė baklažano

– pusė jaunos cukinijos

– trys maži svogūnai

– nedidelė raudona paprika

– fermentinio sūrio

– kieto avių pieno sūrio

– vytinto kumpio (ne prosciutto ar serano, o tiesiog paprastojo lietuviško. Tiks ir šaltai rūkytas)

– pora šaukštų tepamo lydyto sūrelio

– vienas šaukštas cukraus

– trys šaukštai balzamiko acto

– alyvuogių aliejaus

– prieskoniai: druska, balti ir juodi pipirai, itališkos žolelės, galima ir kitų mėgstamų

 

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje pavakarojimams, į lauką ir priskirtas tokioms žymoms: , , , , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

1 komentaras straipsnyje Sluoksniai vėl madingi

  1. Atgalinis pranešimas: Variacijos | - KSI KEPTUVĖ -

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s