Škotiški kiaušiniai

Velykos man – eksperimentų su virtais kiaušiniais metas. Ir visai ne todėl, kad baisiai juos mėgčiau; priešingai – šaltų, virtų prieš parą ar daugiau kiaušinių žavesio nesugebu įžvelgti, kad ir kokius kitus keistus maistus įprasčiau valgyti sulig metais. O vienok, margučių kraitis neišvengiamas, nebent visai niekur kojos nekeltumėte ir į svečius nekviestumėte. Tad štai ir tenka po to su jais eksperimentuoti, ieškant, kaipgi čia juos būtų galima suvalgyti ir visai tuo pasidžiaugti. Dažniausiai darydavau elementarius įdarytus kiaušinius, o šįmet susiradau atvirkščią variantą – kai kiaušinis eina už įdarą ir sugeneruoja labai neblogą rezultatą.

Škotiški kiaušiniai

Taip, žinau, žinau,tradicinis variantas šiaip jau yra su malta mėsa, į kurios vidurį įmontuojamas kiaušinis. Bet su rūkyta žuvim paprasčiau – nereikia rūpintis, ar viskas viduje gerai iškepę, tad ir paruošiama greičiau. O skonio atžvilgiu derinys man labai patiko.

Jeigu gamintojas vienas, geriau pradėti nuo rūkytos žuvies, nes paskui viskas vyks gan greit. Su žuvim nieko sudėtingo daryti nereikia – nulupti odą, išrankioti kaulus ir pirštais pasmulkinti mėsą į dubenį. Naudojau jūros lydeką, kurią baisiai vertinu nuo vaikystės už puikiai prisitvirtinusias prie stuburkaulio ir dėl to lengvai pašalinamas ašakas. Bet visai pabandyčiau ir su upėtakiu ar jūros ešeriu; lašiša ar skumbrė irgi tiktų, tik būtų kiek rieboka, turint minty, kad visas reikalas po to dar verdamas riebaluose.

Kai žuvis jau guli dubenyje, kaičiam pieną ir sviestą, geriau siauresnėje ir gilesnėje keptuvėje ar padažams skirtame puode. Mišinį palengva užvirinam ir beriam į jį miltus bei energingai plakam, kad nesusidarytų gumuliukai. Gyvenimui pasilengvinti galima miltus su šaukštu pieno susimaišyti atskirame inde ir po to įmaišyti į pieną keptuvėje. Padažas gana greit tirštėja, ugnį jungiam lauk ir beriam prieskonius – be druskos ir pipirų, tinka maltas muskatas, krapai, mairūnas. Į nukeltą nuo ugnies padažą įmaišom žuvį, gerai permaišom iki vientisos masės ir pastatom ją pravėsti. Per tą laiką nusilupam kiaušinius, pasiruošiam kiaušinio plakinį ir džiūvėsėlius apvoliojimui bei įsikaitinam riebalus fritiūrinėje.

Škotiško kiaušinio montavimas vyksta panašiai kaip cepelinų: imam trečdalį žuvies masės, plojam ant delno, guldom nuluptą virtą kiaušinį ir gražiai aplyginam masę iš visų pusių iki kukulio formos. Kukulį voliojam džiūvėsėliuose, mirkom į kiaušinio plakinį, dar kartą į džiūvėsėlius ir verdam fritiūrinėje, kol iš visų pusių gražiai apskrus. Valgyti tinka ir šaltus, ypač gerai su marinuotais agurkėliais ar totorišku padažu, bet tiks ir su paprastom žaliom salotom.

——————

Naudota:

– trys kietai virti kiaušiniai

– 250g karštai rūkytos jūros lydekos

– 150ml pieno

– 30g sviesto

– 2 šaukštai miltų

– prieskoniai: druska, malti juodieji pipirai, maltas muskatas, džiovintas mairūnas, džiovinti krapai

– vienas nevirtas kiaušinis

– džiūvėsėlių apvoliojimui

– aliejaus kepimui

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje šventės ir priskirtas tokioms žymoms: , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s