Prieškalėdiniai sausainiai

Man kažkaip juokingi tie “kalėdiniai” sausainiai, kuriuos vis užmatau anglakalbiškuose bloguose – jeigu yra žalios ir raudonos spalvos, tai vat tai ir yra kalėdiniai. Paprasta. O išieškotas, ypatingas skonis kur??

Juokauju aš čia. Be to, mes, aišku, turim kūčiukus. Tik negi man dabar stengtis perspjaut kepamus mamos. Tegu tik kepa🙂

O aš tuo tarpu kepu prieškalėdinius. Neryškių spalvų, ne per saldžius, bet su labai subtiliu sezamo, druskos ir migdolų kontrastu. Kad lengviau būtų iki Kalėdų ištempti, ką nors bekramsnojant.

Sausainiai su sezamo druska

Atsimatuojam miltus, maltus migdolus ir cukrų į vieną dubenį ar, jei naudojam virtuvės kombainą – jo indą. Permaišom ir ant viršaus užpjaustom sviestą 0,5-1cm storio gabalėliais. Imam mikserį ar jungiam kombainą ir gerai išsukam, kol gaunam tokius kaip ir tešlos trupinius. Pasidedam po ranka pusę puodelio vandens ir maišom toliau, po truputį įpilant vandens. Viso iškart jokiu būdu nepilam, tiek tikrai nereiks, geriau po truputį ir po kiekvieno išmaišymo vis pažiūrim, ar dar trupiniai dar nepavirto į standoką, bet jau minkytiną masę. Jei pavirto – tešlą verčiam ant stalo, suminkom  į vieną rutulį ir pasirinktinai nuo kantrybės bei turimo laiko arba dedam valandai atšalti, arba ant stalo pasibarstom gausiau miltų, tešlą dalinam į dvi dalis ir kiekvieną jų kočiojam iki 3-4mm storio. Jei tešlai duodam atšalti, viską darom taip pat, tik ji mažiau lips, tad miltų kočiojant užteks mažiau. Spaudžiam norimos/turimos formos sausainius ir rikiuojam ant kepimo skardos.

Paruoštus kepti sausainius patepam kiaušiniu, išplaktu su šaukšteliu vandens. Tepti geriau dosniai. Ant kiekvieno patepto kiaušinio beriam dosnų žiupsnį sezamo druskos ir visus šaunam į 200 laipsnių orkaitę maždaug penkiolikai minučių, kol gražiai parusvės.

———————–

Naudota:

– 1 puodelis miltų

– 3/4 puodelio maltų migdolų

– 1/3 puodelio cukraus

– 120g sviesto

– kiaušinis patepimui

– sezamo druska. Jos būna pirkti paruoštos, bet galima ir pasigaminti sumalus sezamo sėklas iki miltelių ir sumaišius su jūros druska.

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo saldžiau, tuo geriau ir priskirtas tokioms žymoms: , , , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s