Marokas per 20 minučių

Pirkau kartą namams kvapą. Rinkausi ilgai. Pirmiausia formą. Gi kažkaip elegantiškai atrodo tos kvapų lazdelės, sumerktos į dailius išlakius butelaičius. Kur jau čia purškiami, pusė elegancijos iškart dingsta. Hm, bet tada kvapas. Nemėgstu saldžių. Patinka gaivūs, bet negi rinksies kokią jūrą, pušyną ar citriną. Neoriginalu. Sunku rinktis buvo. Kol galiausiai išsirinkau kokį tai citrusų ir gėlių mišinio purškiamą butelaitį – o dabar jį į rankas paimu duokdie kartą per porą mėnesių. Nes kur kas maloniau, kai namai tiesiog kvepia prieskoniais. Irgi citrusais, bet tai būna kalendra ar laimų sultys, ar net citrinžolė. Dažnai cinamonas ar kardamonas, ypač ryte, garuoja kartu su kava. Tie patys ir vakare, dar sumišę su čili ar česnako karščiu. Imbieru. Masala. Kumino ar kalendros aitrumu. Kuo giliau žiemon, tuo dažniau.

Marokietiška avinžirnių sriuba su kuminais

Avinžirnius paskutiniu metu irgi renkuosi vis dažniau. Gan sėkmingai atstoja bulves. O dar ir skust nereikia🙂

Bet pradedam tai nuo česnako. Sutraiškom skiltelę ir pasismulkinam. Gilioje keptuvėje ar troškintuve tuo metu užkaičiam šaukštą aliejaus. Nuplautą morką susipjaustom kuo plonesniais griežinėliais ir kartu su česnaku metam į įkaitintą aliejų. Pasismulkinam riekutėm saliero stiebus ir irgi į keptuvę. Pamaišant kepam apie 10 minučių – daržovės neturėtų stipriai apskrusti, bet suminkštėti; jei ima smarkiau skrust – mažinam ugnį. Per vidurį kepimo užberiam porą šaukštų kumino; geriau maltas, bet tiks ir nesmulkintos sėklos.

Daržovėms suminkštėjus, suverčiam į keptuvę nusunktus avinžirnius ir konservuotus pomidorus ir užpilam verdančiu vandeniu. Įmaišom sultinio kubelį, įmalam juodų pipirų ir sudedam citrinžolės pastą arba vienos citrinos sultis. Paverdam apie 5-8 minutes, sudedam atitirpintus žirnelius ir paliekam pavirti ant mažos ugnies dar apie 5 minutes. Dedam į lėkštes, jei yra noras – dekoruojam kalendra ar kita mėgstama žole ir sėdam semtis šilumos, kuri bevalgant tikrai užplūs iki kojų pirštų.

Adaptuota pagal receptą iš bbcgoodfood.com

—————–

Naudota:

– 1 skiltelė česnako

– 1 vidutinė morka

– 2 saliero stiebai

– viena 400g skardinė avinžirnių

– viena 400g skardinė smulkintų konservuotų pomidorų

– 150g žaliųjų žirnelių ankštyse (“snow peas”)

– kubelis vištienos sultinio

– 2 v.š. kumino sėklų

– 5g citrinžolės pastos

– maltų juodųjų pipirų

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo aštriau, tuo geriau, savaitgalio sriuba ir priskirtas tokioms žymoms: , , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s