Once you go black sesame…

Oh my.

Aha, nuotraukoj gal ir neatrodo itin įspūdingai. Bet tai čia, žinokit, tas toks atvejis, kai pyragas atrodo kaip koks eilinis keksas, o iš tikrųjų – drėgnas. Kvapnus. Migdolai apsijungia į vieną švelnų saldumą su kriaušių perliukais. Sezamai papildo tobulą riešutiškumą. Pajunti, kad šįkart tai jau save palepinai. Oh my.*

Juodųjų sezamų ir kriaušių pyragas

Pyragams pasiryžtu kur kas rečiau negu keksiukams dėl ilgesnio tiek gaminimo, tiek kepimo laiko – šis, deja, nebuvo išimtis. Beje, turiu planų kitąsyk pratestuoti šito recepto kovertavimą į keksiukus. Tešlos greičiau turbūt nepagaminsiu, bet gal kepimą pavyks prasukti iki 20-ties minučių.

Pradedam nuo kriaušių: nuplaunam, nulupam, išpjaunam šerdį, o minkštimą supjaustom 0,5cm dydžio kubeliais. Sumaišom su dviem šaukštais miltų ir pasidedam kur šone.

Miltus susimaišom su dviem šaukštais sezamo sėklų, maltais migdolais, kepimo milteliais ir druska ir irgi pasistatom netoliese.

Pusę puodelio sezamų susismulkinam trintuvu iki vientisos masės. Na, ji bus tokia kiek linkusi trupiniuotis, bet jei pačios sėklos bus susmulkintos iki miltelių, tai tokia ir turi būti.

Kambario temperatūroje palaikytą minkštą sviestą dedam į dubenį ir plaktuvu gerai ištrinam su cukrumi. Ten pat sudedam sezamų masę ir vėlgi viską gerai ištrinam. Kiaušinius ir vieną trynį irgi supilam į masę ir paplakam ilgėliau, kol visa masė taps šviesi ir puri. Tuomet pakaitomis dedam trečdalį miltų masės, gerai išmaišom, pilam pusę pasukų, išmaišom, vėl trečdalį miltų, išmaišom, likusias pasukas, išmaišom ir pabaigiam miltais.  Pabaigai  į tešlą įmaišom kriaušių gabalėlius.

Masę dedam į sviestu pateptą formą – maniškės dydis 26x16cm – ir kepam 160 laipsnių orkaitėje. Kepa pyragas gana ilgai – originaliame recepte kepimo laikas nurodytas 1val.40min., maniškis iškepė per 1val.20min.

——————-

Naudota:

– 2 mažos Conference kriaušės

– 1,5puodelio miltų + 2 šaukštai kriaušėms pabarstyti

– 1 puodelio maltų migdolų

– 0,5 puodelio juodų sezamo sėklų (maniškės buvo šiek tiek maišytos su šviesiomis) + 2 šaukštai įmaišyti į tešlą

– 2,5 šaukštelio kepimo miltelių

– 0,5 šaukštelio druskos

– 110g sviesto + kepimo formai patepti

– 1,25 puodelio cukraus

– 2 vidutiniai kiaušiniai + 1 trynys (jei kiaušiniai dideli, užteks vieno+trynio)

– 0,75 puodelio pasukų (kurių neturėjau ir pakeičiau dviem šaukštais grietinės, sumaišytais su pienu iki reikiamo kiekio)

Šaltinis: bonappetit.com

——————-

*klišinė frazė iš nesenos bestselinės pasakos su S&M elementais šiuo atveju tinka dėl patiriamų malonumo ir pasakos pojūčių. Tik S&M elementų pyrage nėra.

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo saldžiau, tuo geriau ir priskirtas tokioms žymoms: , , , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s