Linceriai

Jei šitie sausainiai turi ir kokį adaptuotą lietuvišką pavadinimą, apšvieskite mane prašau. Aš gi net nežinojau, kad jie apskritai nusipelnę savito pavadinimo. O jis, pasirodo, kilęs nuo Austrijos miesto Linco, katras garsėja tradiciniu tortu, gardinamu cinamonu, migdolais ir uogiene ar supaprastinta torto versja – perteptais sausainiais. Tradicinė forma būtų apvali, bet širdelė leidžia sausainį panaudoti kaip dovaną kokia romantiška ar miela proga.

Linceriai – pertepti sausainiai

Paveikti su šitais truputį yra ką. Pirmiausia reikia susidoroti su migdolais: nuplikyti juos verdančiu vandeniu ir palikti užpiltus bent trejetą minučių. Nupiltus perlieti šaltu vandeniu, tuomet jie jau turėtų tvarkingai lukštentis: suspaudus dviem pirštais, riešutas tiesiog išslysta iš odelės, tik spėk pagauti. Jei taip nevyksta ir odeles vis dar tenka pakrapštyti papildomai, karšto vandens procedūrą pakartoti.

Išlukštenti riešutai keliauja į poros šimtų laipsnių temperatūros orkaitę penketui-dešimčiai minučių, kol pagels, vienas kitas gal net parus, bet ne per daug.

Kol riešutai vėsta, užsiimame šlapiąja tešlos dalimi: sviestą stropiai išsukame su cukrumi. Atskirai indelyje kiaušinis sumaišomas su vanilės ekstraktu (taip pat migdolų, jei toks naudojamas). Į sviesto-cukraus masę kiaušinis įmaišomas per du kartus, kiekvienąsyk stropiai išsukant masę iki vienalytės.

Atvėsę riešutai sumalami iki miltų, sumaišomi su paprastais kvietiniais miltais bei druska ir cinamonu, ir suminkomi su sviesto mase į tešlą. Tešlą rekomenduojama palaikyti šaldytuve bent porą valandų, o galima ir iki trijų dienų. Su šaldikliu kiek atsargiau, aš vos vos perlaikiau, o tešla jau ir tapo kietoka kočiojimui.

Tešlą per kelis kartus kočiojame iki 3-5mm storio ir pjauname sausainius: iš pradžių visus didesne formele, vėliau pusėje išpjaunamos mažosios širdelės.

Sausainiai kepami iki 15min. 220 laipsnių orkaitėję, kol pagelsta. Ataušę pertepami tirštesne uogiene ar džemu, sulipdomi ir pabarstomi cukraus pudra ir kremtami su pienu ar dailiai pakuojami dovanojimui.

——————

Naudota (išėjo 16 didokų sausainių):

1 puodelis migdolų

2 puodeliai miltų

1/4 šaukštelio druskos

1 šaukštelis cinamono

1 kiaušinis

110g sviesto

šaukštelis vanilės ekstrakto (taip pat dar siūloma naudoti migdolų, tik neturėjau)

pertepimui ėmiau apie 250ml uogienės, kurią dar pakaitinau apie 15 min. ir įmaišiau šaukštą krakmolo, kad sutirštėtų

Šaltinis: Nook and pantry 

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo saldžiau, tuo geriau ir priskirtas tokioms žymoms: , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s