Avietės žiemą

Ignoruojam pūgą. Trapi tešla gura it smėlis, riešutai minkštai nugulę karamelės skonio įdare, o avietės kutenančiu rūgštumu mena vasarą.

Šiaip jau su konditerija aš nedraugauju, ir stipriai. Ir tai nereiškia, kad nekepu pyragų – kepu, dargi visai valgomus, jei jie su mėsa ar jūros gėrybėmis. O štai vos tik reikia pagaminti ką nors su cukrumi irba sviestu – basta. Mat ten netikėtai🙂 svarbu tikslumas, tiek proporcijose, tiek procesuose, tiek orkaitės darbe. Vienas iš trijų vis tiek paveda (dažniausiai, beje, paskutinis, ir nieko aš su tuo kol kas nepadarysiu). Bet va, simplyrecipes.com mano readeryje išmetė vieną viliojantį receptą ir vėlgi ryžausi pabandyt. Kadangi nepasilikau pakankamai laiko, kiek suvėliau procesus, bet nepaisant to, pyragas išėjo nuostabus. Tad tikrai darysiu dar, ir dar, ir dar.

Aviečių ir graikinių riešutų pyragas

Kad būtų paprasčiau, papasakosiu ir kaip reikia daryti pagal receptą, ir kaip dariau aš🙂

Taigi, pagal receptą tešlos pagrindui reikalingus miltus, cukraus pudrą ir sviestą reikia sudėti į maisto kombainą ar tiesiog dubenį ir ten smulkintuvu sumaišyti į vieną masę. Masę sudėti į sviestu pateptą pyrago formą, pirštais ištempiant ir suformuojant dugną bei kraštus, o suformuotą pagrindą bent valandą palaikyti šaldiklyje. Tuomet kepti 25-30 min. iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, o prieš dedant įdarą, ištraukus palaikyti 15 minučių, kad atvėstų.

Kadangi didžiają dalį laiko, planuoto paskirti pietų bei pyrago gaminimui, surijo kalėdinių papuošimų kabinimas namie (ir ypač katės vaikymas nuo dar nepakabintų papuošimų), kantrybės likučiai jau irgi buvo nedideli ir visus procesus paspartinau. T.y. sviestą išlydžiau mikrobangėje (tam užtenka poros minučių žemiausio galingumo režime) ir sumaišiau su miltais bei cukraus pudra. Iškart išskleidžiau per formą, o šaldiklyje leidau pagrindui pabūti tik tiek, kiek prireikė orkaitei įkaisti, tarkim, kad 5 minutes🙂

Pakepti pagrindas gavo laiko tiek, per kiek susimaliau kombainu riešutus – smulkinau pulsiniu režimu, kol trupiniai liko maždaug grikių kruopų dydžio.

Aviečių niekaip ruošti nereikia, tik atsimatuoti reikiama kiekį. Ėmiau šaldytas, tokias jas tiesiai galima ir dėti.

Po to atskirai dubenyje pasiruošiau įdarą/užpilą: kiaušinius, cukraus pudrą (kurios poros paskutinių šaukštų pritrūkau, tad improvizavau smulkindama rudą cukrų kombainu), vanilės ekstraktą, miltus ir kepimo miltelius galima tiesiog sumaišyti ar paplakti mikseriu. Išplakti iki putų ar panašiai nereikia.

Tuomet išsitraukiau bekepantį pagrindą apžiūrėjimui, galbūt jau ketina ruduoti. Deja. O dar iš jo pradėjo išsiskyrinėti sviestas, tad nusprendžiau toliau negadinti sau nervų ir tiesiog sudėti įdarą. Pradžioj suberiami riešutai, juos išlyginant per visą dugną (jei kartais dugnas kiek pastorėjo, nes kraštai sugalvojo pavažiuoti žemyn, dabar puiki proga paspausti riešutus pirštais į dugną ir taip vėl suteikti pyragui norimą formą); ant jų šaldytos avietės ir viskas užpilama kiaušinių mišiniu.

Viskas, kišam į 175  laipsnių orkaitę ir nejudinam visas 40 minučių, nebent jūsų orkaitė irgi kaprizinga ir nebūtinai palaiko tiksliai norimą temperatūrą, tuomet geriau pažiūrėti kiek anksčiau, kol pyrago viršus neapdegė ar dar kas nors🙂

Iškeptą pyragą pravėsinam bent valandą. Valgyti tinka tiek vieną, tiek su ledais, tiek su vynu, tiek kitą dieną darbe.

——————

Naudota:

pagrindui:

– 8 v.šaukštai miltų

– 170g sviesto

– 4 v.šaukštai cukraus pudros

įdarui:

– puodelis graikinių riešutų branduolių

– 300g šaldytų aviečių

– 2 kiaušiniai

– 8 v.šaukštai cukraus pudros

– 1,5 v.šaukšto miltų

– pusė arb.šaukštelio druskos

– arb.šaukštelis vanilės ekstrakto

– pusė arb.šaukštelio kepimo miltelių

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kuo saldžiau, tuo geriau ir priskirtas tokioms žymoms: , , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s