Mėsa yra gerai

Kažkaip ilgus metus buvau visiškai išbraukusi iš valgiaraščio kiaulieną. Dėl įsitikinimų – dar vaikystėje įsitikinau, kad kiauliena būtinai turi storą riebalų sluoksnį o ir pati nuo jų žvilga bei turi specifinį skonį. Ir nusprendžiau atsivalgiusi jos ilgam, gal net visam gyvenimui.

O paskui ėmiau ir atradau, kad kiauliena gali būti ir visai liesa bei švelni. Ypač išpjova. Tik kita bėda – ji gali būti tiek sausa, kad išgauti iš jos skanų orkaitėje keptą kepsnį yra beveik taip pat sudėtinga, kaip iš vištos krūtinėlės.  Tad teisinga ją yra arba gerai primarinuoti, arba įdaryti. Va šį savaitgalį tai ir išbandėm.


Įdaryta kiaulienos išpjova

Darbo gal ir kiek daugiau, bet jis visas greit nudirbamas. Pirmiausia pasiimam  išpjovą. Ją reikia paruošti įdarymui: įpjauti per vidurį, bet ne iki galo, paliekant apie centimetrą. Praskleisti. Turime dvi storesnes dalis. Jas per kiekvienos vidurį irgi įpjauname, vėlgi paliekant apie centimetrą. Praskleidžiame dar kartą – išpjovą gauname tarsi išsivyniojusią. Tokią ją reikia padengti maistine plėvele ir gerai išmušti.

Nuėmus plėvelę, mėsą padengiame puse prieskonių mišinio, pagaminto iš susmulkinto česnako, garstyčių, alyvuogių aliejaus, pipirų ir prieskoninių žolelių. Tuomet ties viduriu sluoksniuojame įdarą: mocarelos sūrio riekelės, špinatų lapai, saulėje džiovintų pomidorų gabalėliai ir vytintas kumpis. Įdarytą išpjovą suvyniojame ir surišame siūlu, kad neiširtų. Kepsnio viršų patepame likusia prieskonių mišinio dalimi ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki pusvalandžio; iškepusią reikia palikti pailsėti dar iki dešimties minučių.

Prie šio kepsnio, jei norisi sočiau, puikiai derės kartu iškeptos bulvės ar bulvių košė. Mes taip sočiai nenorėjome, tad vietoje to kartu trumpai pakepėme druska ir pipirais pabarstytą šaldytų morkų, brokolių ir žirnelių mišinį. Ištraukus iš orkaitės jį sumaišiau su padažu, pagamintu iš balzamiko acto ir klevų sirupo. Buvo nuostabu; kepsim dar.

——————–

Naudota (dviems porcijoms):

kepsniui:

– apie 300g svorio kiaulienos išpjova

– 50g mocarelos

– keturios džiovintų pomidorų riekelės

– sauja špinatų lapų

– pora riekelių vytinto kumpio

– prieskonių mišiniui: trys skiltelės česnako, trys šaukšteliai garstyčių, šaukštas alyvuogių aliejaus, pipirai, džiovintas bazilikas ir rozmarinas

daržovėms:

– po porą saujų šaldytų žirnelių bei morkyčių

– sauja šaldytų brokolių

– druska, pipirai; kitą kartą dar užbersiu džiovintų čiobrelių

– užpilas iš keturių šaukštų balzamiko acto ir dviejų šaukštų klevų sirupo

Šis įrašas paskelbtas kategorijoje kepsnys ir priskirtas tokioms žymoms: , , . Išsaugokite jo nuorodą.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s